Αφίσα Παιδικής Λογοτεχνίας

Αφίσα Παιδικής Λογοτεχνίας
1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό αφίσας του Κέντρου Λογοτεχνών Ρόδου 2012

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορία χαρταετών και κεραυνοί

Η καθαρή δευτέρα είναι συνδυασμένη με τα κούλουμα, τις εκδρομές στην εξοχή και το πέταγμα του χαρταετού. Μία εκδοχή για την λέξη κούλουμα είναι πως κατάγεται από την λατινική λέξη “cuuiulus” που σημαίνει αφθονία ή τέλος. Δηλαδή τα κούλουμα είναι το τέλος της αποκριάς.
Ο χαρταετός μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας και είναι αλήθεια πως η αποστολή του σε αυτή τη μακρά πορεία δεν ήταν να δίνει μόνο χαρά.
Πριν από 2400 χρόνια περίπου πέταξε ο πρώτος χαρταετός στην Κίνα ο οποίος ήταν φτιαγμένος από ξύλο.

Η ιστορία του χαρταετού

  • Οι λαοί της ανατολής χρησιμοποίησαν τους χαρταετούς σε θρησκευτικές τελετές. Πολλοί έγραφαν σε ένα μικρό χαρτί τα προβλήματα και τις αρρώστιες τους και τα άφηναν να πετάξουν μακριά … Άλλοι έγραφαν τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους, τις έστελναν στον ουρανό ώστε να μπορέσουν να εισακουστούν.
  • Έπειτα από εκατοντάδες χρόνια ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και για στρατιωτικούς ή επιστημονικούς λόγους.
  • Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έφτιαξε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού με την βοήθεια ενός χαρταετού!
  • Το 1880 ο αυστραλός Hargrave σχεδίασε ένα τεράστιο αετό κατάλληλο για τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
  • Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκώνουν στρατιωτικούς παρατηρητές σε τέτοια ύψη από όπου θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τις κινήσεις των εχθρών.
  • Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1945), οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής.
Έτσι έφτασε ως τις μέρες μας να μας συντροφεύει κάθε καθαρή Δευτέρα και να μας δίνει χαρά όταν φτάνει πιο ψηλά από όλους τους άλλους.
Image
Πηγή: http://www.paidorama.com

Κεραυνός σε αργή κίνηση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου