Αφίσα Παιδικής Λογοτεχνίας

Αφίσα Παιδικής Λογοτεχνίας
1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό αφίσας του Κέντρου Λογοτεχνών Ρόδου 2012

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η ιστορία της τυπογραφίας

Η τυπογραφία είναι η τέχνη με την οποία γίνεται δυνατή η αναπαραγωγή κειμένων σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων με στοιχεία κινητά ή και άλλες μεθόδους γρήγορα και εύκολα. 

Πρώτοι οι Κινέζοι είχαν την ιδέα  να κατασκευάσουν μία πλάκα, αρχικά ξύλινη, πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένα ανάποδα (αριστερά δεξιά) τα γράμματα. Με επάλειψη των γραμμάτων αυτών με μελάνι και πίεση της πλάκας σε χαρτί δημιουργείτο μία τυπωμένη σελίδα, ακριβώς όπως γίνεται σήμερα με μια σφραγίδα. Αργότερα επινόησαν τη δημιουργία μιας διαφορετικής μικρής πλάκας για κάθε γραφικό σύμβολο. Με παράθεση και συναρμολόγηση των κατάλληλων συμβόλων (ξύλινων και στη συνέχεια μεταλλικών), μπορούσαν να δημιουργήσουν πάλι μια τυπογραφική πλάκα.
Τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της τυπογραφίας.

Πριν από το 15 μ.Χ. αιώνα τα βιβλία που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη ήταν χειρόγραφα ή τυπωμένα με ξυλογραφίες. 'Ένας Γερμανός χρυσοχόος, ο Γιόχαν Γκούτενμπεργκ ή Γουτεμβέργιος (Johan Gennsfleisch zum Gutenberg, 1400-1468) από το Μάιντς (Mainz), έκανε τις πρώτες προσπάθειες για να βρει έναν τρόπο «τεχνητής γραφής», όπως αρχικά ονομάστηκε η τυπογραφία. 
 

Το πρώτο πιεστήριο ήταν ξύλινο με μεταλλικά στοιχεία, που τα έχυνε ο ίδιος σε ειδικούς τύπους. Από τότε η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε γρήγορα, γνωρίζοντας μεγάλη άνθηση το 18ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία. 




Το 1812 έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κυλινδρικό πιεστήριο στο Λονδίνο. Το 1884 εφευρέθηκε η λινοτυπία και το 1887 η μονοτυπία, ενώ το 1886 οι στοιχειοθετικές μηχανές αντικατέστησαν τη χειρωνακτική εργασία. Αργότερα ανακαλύφθηκε το ταχυπιεστήριο, το 1904 η όφσετ (offset) και το 1905 η λιθογραφία. Τέλος η πραγματική επανάσταση στο χώρο της τυπογραφίας έγινε με τη φωτοσύνθεση, που στα μέσα του αιώνα μας έδωσε νέα ώθηση στην τυπογραφία.






Το πρωτο τυπωμένο βιβλίο - Η Αγία Γραφή




Το πρωτο τυπωμένο βιβλίο - Η Αγία Γραφή

Πηγές: 3ο Γυμνάσιο Σερρών

 http://sfrang.com/historia/selida313.htm#1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου