Αφίσα Παιδικής Λογοτεχνίας

Αφίσα Παιδικής Λογοτεχνίας
1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό αφίσας του Κέντρου Λογοτεχνών Ρόδου 2012

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Γιαγιάδες σε... δημιουργική "κρίση"!


74355548
Γιαγιάδες σε… δημιουργική «κρίση»!

Οι συμμετοχές των Α’2 και Β’ τάξεων σε 2 πανευρωπαικούς διαγωνισμούς της Ευρωπαικής Ενωσης με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2012 ως Ετους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών με τα πρότζεκτ «Γιαγιάδες σε.. δημιουργική κρίση!» και «Ιστορία ζωής της κ. Βάσως Καστριτσέας»

Εκπαιδευτικοί: Μπαξεβάνογλου Εύα,  Μούτσιου Βίκυ

Στόχος τους Έτους αυτού είναι να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ηλικιωμένων ατόμων στην κοινωνία και να τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παίζουν ενεργό ρόλο προκειμένου να διατηρήσουν την υγεία τους.
Το Ευρωπαικό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγύης μεταξύ των Γενεών έχει επίσης ως στόχο να προτρέψει τους υπεύθυνους για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν μέτρα που θα καταστήσουν δυνατή την ενεργό γήρανση και ενισχύουν τη διαγενεακή αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.
Κάποιοι από τους λόγους που θέλαμε να πάρουμε μέρος στο σχέδιο ήταν:
  • Για να σπάσουμε τα στερεότυπα και να προτρέψουμε τους συνανθρώπους μας να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα μέλη άλλων γενεών στη γειτονιά τους.
  • Για να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας και να μάθουμε ο ένας για τον άλλο.
  • Για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την πολυμορφία και για το τι σημαίνει ενεργός γήρανση.
  • Για να μοιραστούμε τα αποτελέσματα των εργασιών στην τάξη μας με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία και με την κοινότητα στο σύνολό της

 

Το πρότζεκτ “Generations@school”

«Γιαγιάδες σε… δημιουργική «κρίση»»

 

Διαγενεακός διάλογος μεταξύ μαθητών και ηλικιωμένων 

Από το 2009, γιορτάζεται στις 29 Απριλίου στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.  Φέτος το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας στράφηκε εκείνη τη μέρα στο να έρθουν κοντά μαθητές και ηλικιωμένοι και να συζητήσουν για το τι σημαίνει γερνάω και για το πώς μπορούν νέοι και ηλικιωμένοι να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους για μια καλύτερη ζωή.
Από τις 29 Απριλίου και αρκετές μέρες αργότερα μέχρι το Μάη ανοίξαμε την πόρτα της τάξης μας στις γιαγιάδες που ήθελαν να παίξουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να συζητήσουν για τη ζωή τους. Ενιωσαν όπως χαρακτηριστικά μας είπαν «Ξανά παιδιά», «Ξανά μαθήτριες» και μέρες μετά από τις δραστηριότητες ήταν χαρούμενες για αυτή τους τη συμμετοχή.
Με τις δραστηριότητες που διοργανώσαμε επιτεύχθηκαν οι παρακάτω παιδαγωγικοί στόχοι:
  • Ενισχύθηκαν η κατανόηση και ο σεβασμός μεταξύ των γενεών,
  • Συνέβαλαν στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων για μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη.
  • Δόθηκαν κίνητρα για αμοιβαία συνεργασία: οι γενιές έμαθαν η μία από την άλλη.
  • Μέσω της συζήτησης προωθήθηκε ιδιαίτερα η αλληλεγγύη, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά και η προσωπική ανάπτυξη των ατόμων, ενώ αναβαθμίστηκε ταυτόχρονα την ποιότητα της παιδείας.

Το πρότζεκτ μας “Γιαγιάδες σε… δημιουργική “κρίση".
Το πρότζεκτ «Ιστορίες Ζωής»

«Ιστορία Ζωής της κυρίας Βάσως Καστριτσέας»

Και αυτός επίσης ο διαγωνισμός  διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2012, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τον εορτασμό της ενεργούς γήρανσης και των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών  γενεών.

Ενεργός γήρανση σημαίνει να μεγαλώνουμε με καλή υγεία και ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να αισθανόμαστε πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας, πιο ανεξάρτητοι στην καθημερινή ζωή μας και πιο ενεργοί πολίτες. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην οικογένεια, στην κοινωνία και στο χώρο εργασίας.
Ενας ενεργός γηράσκων είναι κάποιος ο οποίος γερνάει συνεχίζοντας, ωστόσο, να συνεισφέρει στην κοινωνία. Μπορεί να είναι ο πιο καλοσυνάτος παππούς ή γιαγιά στον κόσμο ή να έχει ξεκινήσει δική του επιχείρηση. Μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα στη δουλειά του, να υπερασπίζεται κάτι το οποίο πιστεύει ή αφιερώνει χρόνο στο να βοηθάει άλλους. Ισως να έχει ζήσει σε εντυπωσιακά μέρη ή να έχει δει ενδιαφέροντα γεγονότα.
Εμείς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη ζωή της κυρίας Βάσως Καστριτσέας. Παρακολουθήστε την παρακάτω.

«Ιστορία Ζωής της κυρίας Βάσως Καστριτσέας»
http://www.youtube.com/watch?v=DOCMJvTBDhM&feature=g-upl


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου